Zweten, zuchten en de airco aan: zo kom je tropennachten door zonder gek te worden

Ken je dat gevoel? Je ligt op je rug, armen wijd gespreid, het raam staat open, maar er komt geen zuchtje wind naar binnen. Je dekbed ligt allang op de grond, je matras voelt klam, en je probeert te doen alsof je je niet ergert aan het zweet dat in je knieholtes blijft hangen. Tropennachten. Romantisch in theorie, verschrikkelijk in de praktijk.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel mensen een airco kopen tijdens periodes van meerdere tropen nachten achter elkaar. Maar zelfs met een koel briesje uit het plafond, kan de nacht alsnog oncomfortabel aanvoelen. Hoe dat komt? Grote kans dat de luchtvochtigheid roet in het eten gooit.

Het is niet alleen de hitte…

Veel mensen denken dat je het warm hebt omdat het warm ís. Klinkt logisch, toch? Maar in de zomer speelt luchtvochtigheid een minstens zo grote rol. Bij een hoge luchtvochtigheid (denk: 70% of meer) kan je lichaam zijn warmte niet goed kwijt. Zweet blijft op je huid liggen in plaats van dat het verdampt. En daar komt dat plakkerige gevoel vandaan.

Andersom is te droge lucht ook niet fijn. Word je wakker met droge ogen, een schrale keel of alsof je een nacht in een woestijn hebt gelegen? Grote kans dat je luchtvochtigheid juist te laag is gezakt. Veel airco’s onttrekken namelijk ook vocht uit de lucht.

Wat voelt wél goed aan?

Over het algemeen voelt een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent prettig aan. Daaronder wordt het droog, daarboven ben je snel weer aan het zweten. Het lastige is: je voelt het pas echt als het niet goed zit. Maar je kunt het meestal wel merken aan droge lippen, veel hoesten of juist dat benauwde, zweterige gevoel.

De airco als vochtvreter

De meeste airco’s doen méér dan alleen koelen – ze verlagen ook de luchtvochtigheid. Vooral handig als je in een gebied woont waar het ’s avonds warm én vochtig is. De airco haalt vocht uit de lucht, waardoor het meteen een stuk frisser aanvoelt in huis. Zelfs als je de temperatuur niet eens zo heel laag zet.

Sommige modellen hebben zelfs een aparte “ontvochtigingsstand”. Daarmee koel je iets minder, maar haal je wel flink wat vocht uit de lucht. Perfect voor benauwde dagen waarop de temperatuur nog meevalt, maar de lucht gewoon zwaar aanvoelt. Weet je niet zeker welke stand je het beste kunt gebruiken? Dan is het slim om even contact op te nemen met de airco specialist waar je jouw toestel hebt gekocht. Die kan je precies uitleggen hoe je alle functies optimaal gebruikt voor een comfortabele én gezonde nachtrust.

En als het juist te droog wordt?

Gebruik je de airco veel, vooral ’s nachts met alles potdicht, dan kun je ineens de andere kant op schieten: een kamer met droge lucht. En dat merk je meteen. Je wordt wakker met een kurkdroge mond, een schraal gevoel in je keel, en misschien zelfs een beetje hoofdpijn.

Gelukkig zijn er simpele trucjes om dat te voorkomen:

De kunst is balans

Het geheim van een comfortabele tropennacht zit niet in de thermostaat, maar in het vinden van een goede balans. Niet te warm, niet te koud. Niet te nat, niet te droog. Klinkt als een open deur, maar in de praktijk moet je er wel een beetje gevoel voor ontwikkelen.

Zet je airco dus niet blind op 20 graden. Kijk of je ook kunt spelen met de ontvochtigingsstand, of let een beetje op hoe je je voelt bij het wakker worden. En als je merkt dat je droge lippen krijgt of vaak je keel moet schrapen, is het misschien tijd om die schaal water neer te zetten.



Download onze brochure
Regio Limburg
Snel een offerte
Advies op maat
Groot aanbod
Levering & Montage

Neem contact op

Wij staan u zo spoedig mogelijk te woord.

06 533 558 89

info@aircospecialist-limburg.nl


Of stuur een Whatsapp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Klanten beoordelen ons met:

Google
4.9/5
136 stemmen
Laat ook een review achter

Facebook
5/5
Bekijk de reviews